7 Eylül 2011 Çarşamba

Demokrasi Can Çekişiyor

Laiklik toplumumuzda her daim korunması gereken demokrasinin baş değeri olarak görüldü. Bu nedenle sosyal demokrat kesimler yaşam şeklimize müdahale edilecek korkusuyla aynı yaşam şeklini savunan Türk Silahlı Kuvvetlerine yakın durdu. Salt bu yüzden Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyasette güçlü etkinliğine geçmişte istisnalar olsa da çoğunlukla sıcak bakıldı.
 Her şey vatan için! En büyük asker bizim asker!
Kabul etmek gerekir ki bu durum demokrasinin gelişimini engellemiş, sivil güçlerin etkinliğinin olgunlaşmasını geciktirmiştir.  Bu gün inanıyorum ki sivil toplum Türkiye’de laik yaşam şeklinin devamlılığını sağlayacak güçtedir.
İktidar partisi AKP’nin ise Türk Silahlı Kuvvetleri’nin siyasetteki etkinliği olmaması gerektiği yönündeki görüşü, demokrasi inancından değil bariz Türk Silahlı Kuvvetlerini kendilerine bir tehdit olarak gördüklerindendir. Neden?  Çünkü her zaman çelişkilerle dolu olan gerek açıklamaları gerek faaliyetleri ile demokrasiyi algılayış biçimleri top yekün yanlış.
Demokrasi çoğunluğun faşizmi değildir. Toplumun yarısı bizimle aynı fikirde diye, yarısının haklarını savunmak demokrasi değildir. Bunu uygulayan parti demokratik hiç değildir.
 Ne derece demokratik olduğunuzu gösteren kendiniz gibi düşünmeyen insanlara, azınlık gruplara, farklı görüşlere, uç fikirlere nasıl baktığınız ve nasıl yaklaştığınızdır.
Seçim sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu alevi kimliğinden ötürü seçim meydanlarında Türkiye Başbakan’ı tarafından yuhalatılırken demokrasinin başı dönüyordu.
Ordunun siyasetteki etkinliği azaltılırken yapılan tüm antidemokratik telefon dinlemeleri, aylarca kuru kuruya gözaltında kalan özgürlüğü çalınan insanlar cezaevindeyken demokrasinin midesi bulanıyordu.
Genç bir kızın sokakta karnındaki bebek öldürülüp özel hayatını ağızlarına sakız ettiklerinde demokrasi bayılmak üzereydi.
Eşcinselliği hastalık olarak topluma sunduklarında demokrasi hastalığın acımasız kollarında can çekişiyordu.
Aynı görüşte olan gazeteciler demokrasi değil mi (!) taş üstünde taş bırakmazlarken farklı görüşte olan gazeteciler, yazarlar kez yayımlanan keza yayımlanmayan yazıları yüzünden yargılanırken demokrasi acıyla inliyordu.
Uzun lafın kısası; AKP hükümeti kendi üstlerindeki tehditi kaldırmak ve iktidarda kalabilmek için demokrasiyi ağızlarına sakız etti.
Demokrasi can çekişiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder